Home / اخبار روزانه / هشدار به شالیکاران گیلان: خطر شیوع بیماری بلاست برنج با افزایش رطوبت و دما

هشدار به شالیکاران گیلان: خطر شیوع بیماری بلاست برنج با افزایش رطوبت و دما

رشت، گیلان – با توجه به افزایش رطوبت و دمای هوا در استان گیلان، خطر شیوع بیماری قارچی بلاست برنج در شالیزارها به شدت افزایش یافته است. مقامات جهاد کشاورزی استان از کشاورزان خواسته‌اند تا با پایش دقیق مزارع و اقدام به موقع، از خسارات احتمالی این بیماری مخرب جلوگیری کنند.

بلاست برنج: تهدیدی برای کمیت و کیفیت محصول

صالح محمدی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان، به شالیکاران هشدار داد که بیماری بلاست برنج نه تنها می‌تواند به کاهش چشمگیر محصول منجر شود، بلکه درصد شکستگی دانه‌ها را هنگام فرآوری و تبدیل افزایش می‌دهد. او تأکید کرد که مبارزه به‌موقع و صحیح با این بیماری، برای پیشگیری از خسارات و افزایش کمی و کیفی محصول ضروری است.

محمدی، بلاست را یکی از مهم‌ترین بیماری‌های قارچی برنج معرفی کرد. وی با اشاره به بارش‌های پراکنده و افزایش رطوبت هوا که شرایط ایده‌آلی را برای شیوع این بیماری فراهم آورده، بر لزوم پایش مستمر مزارع توسط کشاورزان تأکید کرد. در صورت مشاهده اولین علائم، مبارزه شیمیایی با سموم مناسب و توصیه‌شده باید بلافاصله آغاز شود.

شناسایی علائم بیماری: از برگ تا خوشه

رئیس جهاد کشاورزی گیلان، علائم بیماری بلاست برگ را به این صورت تشریح کرد: ظهور لکه‌های دوکی‌شکل بر روی برگ‌ها که مرکز آن‌ها معمولاً خاکستری و حاشیه آن قهوه‌ای یا قرمز است. در ارقام حساس، این لکه‌ها در شرایط مرطوب به سرعت بزرگ شده و ممکن است به هم متصل شوند و باعث سوختگی و پژمردگی برگ‌ها شوند که در صورت گسترش بیماری، تمام برگ خشک می‌شود.

محمدی تأکید کرد که شدیدترین مرحله خسارت ناشی از بیماری بلاست، در مرحله خوشه‌دادن برنج قابل توجه است. در این مرحله، ناحیه گره یا گردن در ساقه گل‌دهنده برنج مورد حمله قارچ قرار می‌گیرد و لکه‌های قهوه‌ای متمایل به خاکستری در این ناحیه ظاهر شده که به تدریج سیاه می‌شوند. علائم این مرحله از خسارت شامل شکسته شدن خوشه از محل گره یا بند و پوک شدن دانه‌ها یا تشکیل دانه‌های نیمه‌پوک و شکسته است.

توصیه‌های کلیدی برای کشاورزان

به منظور پیشگیری و کنترل بلاست، صالح محمدی به کشاورزان توصیه کرد که در صورت وجود سابقه آلودگی در مرحله پنجه‌زنی و یا مشاهده اولین علائم بیماری در مرحله ظهور کمتر از ۳۰ تا ۴۰ درصد خوشه‌ها، اقدام به سم‌پاشی پیشگیرانه کنند.

او همچنین به کشاورزان توصیه کرد که از یکی از سموم توصیه‌شده سازمان حفظ نباتات مانند تری‌سیکلازول ۷۵ درصد، کلروپروپامید ۳۰ درصد، تیوفانات متیل و … علیه بیماری بلاست برنج استفاده کنند. وی در پایان از شالیکاران گیلانی خواست تا برای کنترل به‌موقع و مناسب بیماری، طبق نظر کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی شهرستان‌ها و کلینیک‌های گیاه‌پزشکی اقدام کنند.

این توصیه‌ها و هشدارهای جهاد کشاورزی، نقش مهمی در حفظ تولید برنج استان گیلان دارد. آگاهی و اقدام به موقع کشاورزان می‌تواند از خسارات اقتصادی سنگین جلوگیری کرده و امنیت غذایی منطقه را تضمین کند

مجله خبری دیارگیل

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Warning: Undefined property: DOMElement::$tagName in /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php on line 145

Fatal error: Uncaught TypeError: strtoupper(): Argument #1 ($string) must be of type string, null given in /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php:145 Stack trace: #0 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php(145): strtoupper() #1 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php(107): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Processor\Dom->add_hash_to_element() #2 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Controller.php(155): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Processor\Dom->add_hashes() #3 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Controller.php(128): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Controller->add_hashes() #4 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Subscriber.php(45): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Controller->add_hashes_when_allowed() #5 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Subscriber->add_hashes_when_allowed() #6 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/plugin.php(205): WP_Hook->apply_filters() #7 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/Buffer/Optimization.php(100): apply_filters() #8 [internal function]: WP_Rocket\Engine\Optimization\Buffer\Optimization->maybe_process_buffer() #9 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/functions.php(5471): ob_end_flush() #10 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #11 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #12 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #13 /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-includes/load.php(1304): do_action() #14 [internal function]: shutdown_action_hook() #15 {main} thrown in /home/niceti/domains/diyargil.ir/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php on line 145